Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Σπιτικά Πεϊνιρλί ζύμη


Υλικά
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμ. αλεύρι κίτρινο, σταρένιο
9 γραμ. μαγιά σε σκόνη
220 ml γάλα χλιαρό
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
1 1/2 κουταλιά γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση
Σε ένα μπόλ τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το γάλα και ανακατεύουμε.

Ανοίγουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι και το γάλα. Με ένα πιρούνι αρχίζουμε να αναμειγνύουμε τα υγρά με τα στερεά έως ότου σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα τοιχώματα.

Μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή και ελαστική ζύμη.
Επαναφέρουμε την ζύμη στο μπόλ σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε 30' λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να φουσκώσει η ζύμη μας.

Αφού έχουμε ετοιμάσει την ζύμη μας, αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μας και ανοίγουμε φύλλο πάχους 1 εκατοστού.
Έπειτα χωρίζουμε το μεγάλο παραλληλόγραμμο σε μικρότερα.
Κλείνουμε ένα - ένα σε σχέδιο "πεϊνιρλί", αφού βρέξουμε με λίγο νεράκι τις μικρότερες πλευρές και πιέσουμε προσεχτικά αλλά καλά τα πεϊνιρλί, για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.



Όταν θέλουμε να τα ψήσουμε τα γεμίζουμε τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 C για 20 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: